Regeneratief bouwen richting een klimaatbestendige omgeving

Corridor

Het klimaat verandert, de temperatuur op aarde stijgt en de weersomstandigheden worden steeds extremer. Om ervoor te zorgen dat onze steden en onze leefomgevingen klaar zijn voor de toekomst, maar ook om de verandering van het klimaat te stabiliseren, moeten we stappen zetten richting een regeneratieve stedenontwikkeling. Daarbij geven buitenomgevingen iets terug aan de natuur in plaats van zaken weg te nemen.

In plaats van de natuur onder druk te zetten, geven regeneratieve omgevingen de natuur terug de ruimte om te herstellen. Het herstellen van de stedelijke natuur heeft niet alleen voordelen voor het klimaat, maar kan ook voordelen bieden aan de stad en zijn inwoners. Bomen kunnen zorgen voor een grotere afvang van CO2, daarnaast zijn ze ook een natuurlijke verkoeling voor de stad en zorgen ze voor een grotere biodiversiteit. Ontharding zorgt voor meer groene ruimte, wat dan weer zorgt voor een groei in de diversiteit aan fauna en flora, maar ook voor sociale cohesie en zelfs economische voordelen. Een woning aan een groene omgeving stijgt in waarde en een groene omgeving biedt ook werkgelegenheid door het onderhoud en een verhoging in toerisme. Een ontharde bodem zorgt ook voor een verhoogde waterinfiltratie, wat dan weer minder overstromingsgevaar betekent.

Een regeneratieve buitenomgeving vermindert dus niet alleen de negatieve effecten van klimaatsverandering, maar probeert ook een postieve impact te hebben op de natuur, de wereld en de maatschappij. Om dit te bereiken, kan men kiezen voor nature based solutions waar we onze steden versterken door te investeren in natuurlijke oplossingen zoals de juiste vegetatie en de juiste bodems. Het regeneratief bouwen is een nieuwe manier van denken en bouwen, waarbij niet alleen naar het esthetische karakter van een buitenomgeving wordt gekeken, maar ook naar de invloed op de mens, dier en natuur.

Klimaatbestendige buitenomgevingen anticiperen op de toekomst, dit onder andere door het aanleggen van waterpleinen, die bij hevige regenval onder water kunnen lopen, waardoor ze overtollig water bovengronds of ondergronds opvangen. Het opgevangen water kan dan later hergebruikt worden door lokale bewoners of voor de bewatering van nabij liggend groen.

De manier waarop we wonen, bouwen en leven zal veranderen door regeneratief bouwen, dit niet alleen in het voordeel van de natuur, maar ook in het voordeel van de maatschappij.

 

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

ACO
Axioma
Dipla
Ebben
Agaris
Stradus
Design Express
Proludic
Vivara pro

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Viaverda
Corridor
Natuurpro

Onze corporate partners

Claerhout Communicatiehuis

De Zevende Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten