De natuurinclusieve wijk van de toekomst: van ontwerp tot realisatie
Gratis inspiratie event
Maandag 17 maart 2025
Van 17.30 tot 21.30 uur
CommunicatieCampus, Gent
INSPIRATIE-EVENT:
- De tien principes van de natuurinclusieve stad van de toekomst
Luc Eeckhout I Architect & ruimtelijk planner I evr-architecten - Co-habitat, mens en dier in de stad
Björn Bracke I Landschapsarchitect I Kollektif, KU Leuven, Blikveld - De wijk van de toekomst, de visie van de stad
Bart Van Lokeren I Ruimtelijk planner I Stad Sint-Niklaas
Hoe ziet de wijk van de toekomst eruit? Hoe bouw je als landschapsarchitect, stedenbouwkundige of projectontwikkelaar aan de duurzame wijken van morgen? Hoe maken we van steden een aangename en leefbare plek voor alle aanwezigen?
Met die vragen gaan sprekers Björn Bracke, Bart Van Lokeren en Luc Eeckhout aan de slag. Onze steden komen onder druk te staan. Zo is er een steeds groeiende populatie, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Dit dwingt ons om anders te kijken naar de invulling van de stedelijke ruimte. Landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en projectontwikkelaars staan voor de uitdaging om stedelijk gebied klaar te maken voor een steeds toenemende druk op ruimte en middelen en tegelijk een hoge leefkwaliteit te bieden aan de gebruikers van de stad.
Aan de hand van theoretisch onderzoek, een praktische case en tien principes belichten we hoe duurzaamheid, leefbaarheid en natuurinclusie geïntegreerd kunnen worden in stedelijke ontwikkeling. De casestudies laten zien hoe stedelijke ruimte kan worden ingericht om ecosystemen te versterken, biodiversiteit te stimuleren en tegelijkertijd een hoogwaardige woonomgeving te creëren. Samen bouwen we aan een toekomst waarin steden veerkrachtig, leefbaar en ecologisch verantwoord zijn.
Downloads
- Download de presentatie:
De tien principes van de natuurinclusieve stad van de toekomst - Luc Eeckhout - 17 maart 2025 - Download de presentatie:
Co-habitat, mens en dier in de stad - Björn Bracke - 17 maart 2025 - Download de presentatie:
Bouwen aan een wijk van de toekomst, de visie van de stad - Bart Van Lokeren - 17 maart 2025
De aarde draagt ons, maar wij moeten de aarde ook dragen
Luc Eeckhout opent de avond met een krachtige boodschap die ons onmiskenbaar met de neus op de feiten drukt. Het is al lang vijf voor twaalf. In zijn presentatie bespreekt hij tien principes uit een framework voor regeneratief design, die de basis vormen voor de natuurinclusieve stad van de toekomst. Centraal in deze principes staan vier 'groene motoren' die bijdragen aan het creëren van gezonde steden, gezonde mensen en een gezonde planeet.
Luc benadrukt dat samenwerking essentieel is voor echte verandering. Alleen door verschillende invalshoeken te integreren in een multidesignbenadering kunnen we vooruitgang boeken. Een van de belangrijkste principes is “nature first”, dat Luc als fundamenteel beschouwt: “We moeten de natuur opnieuw erkennen als onmiskenbaar onderdeel van ons leven, in plaats van deze te negeren of te exploiteren. De natuur mag niet langer als bijzaak worden beschouwd. Ze is de basis van alles, van gezondheid tot economie, en moet weer centraal staan in elke stedelijke ontwikkeling.”
Daarnaast benadrukt Luc de noodzaak om onze visie op mobiliteit radicaal te heroverwegen. In plaats van door te gaan met het investeren in infrastructuren die de afstand tussen mensen vergroten, pleit hij voor het ontwikkelen van 'multisteden' – steden waarin dorpsstructuren worden hersteld en nabijheid tussen mensen wordt bevorderd. In dit kader komt ook de term ‘commons’ aan bod, welke Luc ziet als een essentieel concept voor het aanpakken van de uitdagingen van de toekomst. De commons is het systeem van samenwerking, het delen van middelen en het maken van afspraken onder elkaar.
Met de dichtbevolkte en sterk verhardde gebieden in Vlaanderen is het geen gemakkelijke taak om gezonde omgevingen te creëren. "We leven met zeer veel mensen hier, dus het is echt niet gemakkelijk om een gezonde omgeving te realiseren," zegt Luc. Het ontwerp van onze steden moet flexibel en regeneratief zijn, met de nadruk op het herstellen van wat verloren is en het verbeteren van de stedelijke leefomgeving. Luc sluit af met een krachtige boodschap: één ding is zeker, life is change. De verandering komt eraan!
Het gaat niet enkel om mooie plannen en creativiteit, maar om het creëren van een positieve impact. - Luc Eeckhout, architect en stedenbouwkundige evr-architecten
Natuur in de stad: Verwondering als kern van natuurinclusief ontwerp
Björn Bracke bouwt verder op de voordelen van natuur in de stad, maar voegt een nieuwe dimensie toe aan natuurinclusieve stedenbouw: “Hoe kan de natuur terug verwondering brengen?” Hij stelt de vraag of dieren en planten wel willen wonen in de stad. Dit vraagt om een ander type ontwerp, waarbij de specifieke context van de stad en de relatie tussen mens en natuur centraal staan.
Björn introduceert drie thema’s voor het ontwikkelen van een vernieuwende ontwerppraktijk: kartografie, coalities en interventies. Kartografie wordt gebruikt om natuur te visualiseren vanuit een niet-menselijk perspectief, wat nieuwe inzichten biedt in de manier waarop dieren zich in de stad bewegen. Het concept van coalities legt de nadruk op samenwerking tussen verschillende actoren – zoals bewoners en verenigingen – om natuur in de stad te ondersteunen. Tot slot gaat het over interventies.
De uiteenzetting begint met een harde confrontatie met de feiten. Björn geeft ons een historisch perspectief op de afname van diersoorten, terwijl de menselijke populatie in aantal toeneemt. Deze groei heeft geleid tot een vervreemding van de natuur, waarbij de moderne westerse cultuur de natuur vaak als iets extern beschouwt. Dit heeft onze perceptie van de natuur beïnvloed. Burgerinitiatieven en statistieken van dierenhulporganisaties helpen ons de aanwezigheid van diersoorten zoals de zwaluw en de egel in kaart te brengen. Deze informatie is essentieel voor het ontwikkelen van een beleid gericht op het dynamisch herintroduceren van natuur in de stad.
De case-study van Marais Wiels biedt een praktijkvoorbeeld van hoe een oude bierbrouwerij zich ontwikkelde tot een dynamisch ecologisch gebied. Het proces bracht water en natuur als belangrijke ecologische waarden naar voren, wat leidde tot buurtactivisme en een intensieve interactie tussen bewoners, organisaties en de natuur. Met dit voorbeeld toont Björn aan dat natuurontwikkeling nooit waardevrij is, maar sterk bepaald wordt door de coalities die eraan ten grondslag liggen.
Ten slotte haalt Björn het Flageyplein in Brussel aan. Dit plein met een iconisch ontwerp met speelelementen en fonteinen, transformeerde na vijftien jaar in een versteende ruimte die in de zomer erg warm werd. Het ontwerpteam heeft gewerkt aan het vergroenen van het plein, met respect voor zowel het oorspronkelijke ontwerp als de bovengrondse en ondergrondse beperkingen (zoals het waterbassin en de parking). De aanpak met interventies zorgt ervoor dat het plein dynamisch kan evolueren om snel in te spelen op veranderingen in de tijd.
Hoe kan de natuur terug verwondering brengen? - Björn Bracke, Landschapsarchitect en onderzoeker Kollektif
Groene Wijken voor de Toekomst: De Clementwijk in Sint-Niklaas
De Clementwijk in Sint-Niklaas is een modelvoorbeeld van een natuurinclusieve en duurzame woonwijk, waarbij vier kernprincipes centraal staan: groen, autoluw, energiezuinig en speels voor alle leeftijden. Het ontwerp van deze wijk respecteert het bestaande landschap en maakt gebruik van natuurlijke elementen zoals een grachtenstelsel en bomenrijen. Daarnaast is er een prachtig park van 4 hectare gecreëerd en verbindt een fietspad de wijk met het stadscentrum, wat het project zowel ecologisch als sociaal betekenisvol maakt.
De wijk is opgebouwd rond enkele cruciale ontwerpprincipes: het behoud van het bestaande landschap van de bolakkers, de integratie van een parkpromenade voor de Oost-Westverbinding, een sterk waterbeheerbeleid, en een gemeenschappelijk park met veel speelfaciliteiten en bloei. Uiteraard werd er gekozen voor compacte, energiezuinige bebouwing. Duurzame mobiliteit speelt ook een centrale rol, waarbij autoverkeer op de achtergrond blijft en de focus ligt op voetgangers en fietsers. “De auto is gast in de wijk”.
De woningen in de Clementwijk zijn gevarieerd: van sociale huisvesting en co-housing tot privéwoningen, waarbij er nadruk ligt op een sociaal diverse gemeenschap. De wijk omvat bovendien gemeenschappelijke ruimtes zoals een school en kinderopvang. Daarnaast is er geïnvesteerd in ondergrondse afvalcontainers en groene voorzieningen, die bijdragen aan een schoner en groener milieu. Speelstraten en dwarspleinen versterken de sociale interactie, waardoor het project een uitstekend voorbeeld is van hoe steden de uitdagingen van woningbouw, duurzaamheid en sociale cohesie kunnen combineren in de context van de groene stad van de toekomst.
“Stad Sint-Niklaas heeft het lobbenstadmodel omarmt,” zegt Luc. Dit model voorziet in het creëren van zeven groene lobben door bijvoorbeeld een ingebuisde waterlijn weer open te leggen, buurtbossen te ontwikkelen, groenblauwe structuren terug te brengen in bestaande straten, de Grote Markt te vergroenen met een bomenrand, en het ontharden van de binnenstad in het kader van een winkelwandellus.
De wijk van de toekomst is niet het verder bijbouwen van de stad, maar het herbouwen van de bestaande stad.- Bart Van Lokeren, Ruimtelijk planner Stad Sint-Niklaas
Fotogalerij
Programma
Ontvangst
Introductie
Duurzaam en kwalitatief groenbeheer - Haven van Antwerpen met Dipla Bekijk case
Luc Eeckhout I Architect & ruimtelijk planner I evr-architecten
De tien principes van de natuurinclusieve stad van de toekomst
Wat voor steden hebben we nodig, niet alleen nu, maar ook in de nabije en verre toekomst? Luc Eeckhout formuleert 10 principes voor de stad van de toekomst, geïnspireerd op wereldsteden zoals Londen en Parijs. Een toekomstbestendige stad is natuurlijk, denk maar aan het 'London National Park'-project. Ook de aanpasbaarheid van de stad en verbondenheid spelen een grote rol. Ruimte delen en op meerdere manieren invullen is één van de manieren om steden in de toekomst leefbaar te maken en te houden, met het landschap als stevig kader.
Slimme inrichting van een groene speelruimte - Sint-Jan Berchmansbasisschool in Avelgem met Proludic Bekijk case
Björn Bracke I Landschapsarchitect I Kollektif, KU Leuven, Blikveld
Co-habitat, mens en dier in de stad
Hoe leven mens en dier samen in een groot verstedelijkt gebied zoals Brussel? Björn Bracke bracht in zijn docoraatsonderzoek 'co-habitat' de plaats van dieren in de stad in kaart en onderzoekt hoe natuur een plaats krijgt in de menselijke cultuur. Hoe beïnvloeden het ontwerpprogramma en de keuzes die je maakt als landschapsarchitect de leefbaarheid voor mens, dier en natuur?
Innovatieve gevelverlichting van historische gebouwen - Grote Markt Bergen met Axioma Bekijk case
Bart Van Lokeren I Ruimtelijk planner I Stad Sint-Niklaas
Bouwen aan een wijk van de toekomst, de visie van de stad
Bart Van Lokeren is al meer dan 20 jaar betrokken bij de bouw van de natuurinclusieve Clementwijk. Hij vertelt meer over het ontstaan van de wijk en de aanpak van de realisatie van deze 'wijk van de toekomst'. Wat hebben ze geleerd? Wat zijn de do's en don'ts voor vandaag en voor de toekomst?
Netwerkmoment
Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega’s en nieuwe contacten bij te praten.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Zevende Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot kennis
- Toegang tot een netwerk van bouwprofessionals
- Toegang tot 14 thema-gebonden events
- Toegang tot 60 fabrikant experten met persoonlijk contact