Beheer van een groene buitenruimte

beheer groen Dipla

Door de vele bewezen voordelen van een groene buitenruimte kiezen landschapsarchitecten, aannemers en ingenieurs er steeds vaker voor om binnen hun project zoveel mogelijk bestaande natuur te behouden en genoeg groen te implementeren. In tegenstelling tot vroeger speelt groen nu terug één van de hoofdrollen in de buitenruimte van een woon-, werk- en leefomgeving.

Het spreekt voor zich dat een groene buitenomgeving voordelen biedt op vlak van ecologie. Er is meer ruimte en er zijn meer kansen voor verschillende inheemse soorten planten, bomen en insecten om er te groeien en verblijven. Naast een ecologisch voordeel heeft een groene buitenruimte ook een aantal sociale voordelen. Personen die gebruik maken van de groene ruimte zijn vaak minder gestresseerd en hebben meer ruimte voor creativiteit. Het visuele imago van een gebouw profiteert ook mee van een groene buitenomgeving.

Een toegankelijke en bruikbare groene buitenruimte komt er niet zomaar. Het is het resultaat van een goede planning en een summier groenbeheer. Het behouden van het aangelegde groen nadat het aangelegd is, kan complex zijn en uitdagingen met zich meebrengen.

 

Dipla Logo

Wanneer landschapsarchitecten, aannemers of projectontwikkelaars op een duurzame manier met hun groene buitenomgeving om willen gaan, is het aangewezen om het groen mee te nemen in de gehele bouw- en projectplannen. Daarnaast is het ook van groot belang dat het beheer van het groen meegenomen wordt in de planfase. Ook de kost van het groenbeheer mag niet weggelaten worden uit de projectplannen. Voor de berekening van het werk en de kost aan het groen kunnen aannemers en landschapsarchitecten rekenen op Dipla. Dipla is een tool die gebruikt kan worden als brug tussen de landschapsarchitect, de tuinaannemer en het groenbeheer en waarbij de beheersplannen en -kosten meegenomen worden in het project, waardoor de opdrachtgever later niet voor verrassingen komt te staan. Via Dipla kan men het terrein inventariseren, de tool stelt een duurzaam plan op om aan natuurbeheer te doen, berekent de terreinwerken en maakt taken en werkfiches zodat het groenbeheerteam aan de slag kan met de juiste informatie om aan duurzaam groenbeheer te doen.

Als het beheer van het groen niet meegenomen wordt in de onderhoudsplannen en wanneer de kost niet meegerekend wordt in het gehele project, kan dit een bedreiging betekenen voor de groene buitenomgeving. Dipla zorgt ervoor dat het aangelegde groen een duurzaam voortbestaan krijgt en de groene aangelegde buitenruimte ook daadwerkelijk groen blijft en waardoor de voordelen van zo een buitenruimte jarenlang kunnen blijven gelden.

Foto's: © Dipla

Groenbeheer
Dipla
Duurzaamheid

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

ACO
Axioma
Dipla
Ebben
Agaris
Stradus
Design Express
Proludic
Vivara pro

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

PCS
Corridor
Natuurpro

Onze corporate partners

Claerhout Communicatiehuis

De Zevende Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten